05.05.2013 17:20

X.BÁBOLNA DERBY

Skromné výsledky na Slovensko

V prvý májový víkend sa neďaleko slovenských hraníc konali už tradičné preteky vo vytrvalostnom jazdení. Desiaty ročník podujatia Bábolna Derby tentoraz po minuloročných výborných výkonoch priniesol pre slovenských účastníkov skromnejšie výsledky.

Prvenstvo v hlavnej súťaži CEI*** na 160km putovalo zásluhou Terezy Kopeckej a Armandy S do Českej republiky. Spomedzi šestice štartujúcich dvojíc dokončili preteky iba dve. Na druhom mieste skončil domáci József Tóth. Všetky štyri vypadnuvšie dvojice skončili pre krívanie vo veterinárnej kontrole po treťom kole. Medzi nimi žiaľ aj Lucia Starovecká s koňom Siglavy Chabir a Lucia Starovecká s Kasarom.

Najlepší výsledok zo slovenských účastníkov tak získala Hana Janáková na koni Gamaar z Fiaker Marianka. V súťaži CEI** na 120km skončili na peknom piatom mieste priemernou rýchlosťou 15,17 km/hod. Po minuloročnom úspešnom septembrovom štarte v Chebe to boli už druhé preteky na CEI** úrovni a tejto dvojici sa otvára šanca na štart v najvyššej kategórii pretekov. Nenápadne sa tak rozšíril okruh tých, ktorí majú ešte reálne šancu zabojovať o miesto v reprezentačnom tíme pre tohtoročné Majstrovstvá Európy. Dvojica si zároveň pripísala 72 bodov do svetového rebríčka. Na deviatom a desiatom mieste v týchto pretekoch prišli do cieľa rýchlosťou 12,45 km/hod na istotu jazdiaci Csaba Szabó a Feras Boulbol z Al Asil Klub Liptovský Mikuláš. Csaba s koňom Shagya Fruszina po dvoch neúspešných štartoch v minulom roku konečne do tretice už úspešne absolvoval preteky na tejto úrovni. Feras získal pre kobylu Haida druhý úspešný štart v dvojhviezdových pretekoch a tým sa rozšíril počet slovenských koní kvalifikovaných pre štarty na najvyššej úrovni. Do svetového rebríčka si pripísali 64 resp. 62 bodov.

V súťaži CEI* na 80 km oproti minulému roku o kategóriu nižšie ale o stupienok vyššie - na štvrtom mieste skončili Mario Hoffman a Naffa de Lap z JK Napoli. Pravdepodobne tréningovo (rýchlosťou 16,88 km/hod) odjazdené preteky priniesli dvojici 37 bodov do hodnotenia vrámci svetového rebríčka. V pretekoch pre krívanie koňa v druhej veterinárnej kontrole nepokračovala dvojica Lenka Kováčiková a Shadit. 

V nedeľu pokračovali preteky ďalšími nižšími súťažami.

V CEI* súťaži na 80km dobehla po boji so sekundovým náskokom na peknom druhom mieste Lucia Rovná na koni Dahoman XI-14 (18,21 km/hod), štvrtá bola Ivana Repiská na koni Dahoman XI-1 (17,05 km/hod). Obe jazdkyne z JK Monty Ranč si tak pripísali svoje prvé body do svetového seniorského rebríčka, Lucia 39 a Ivana 37. Na siedmom mieste preteky dokončila Lucia Janáková z Fiaker Marianka na skúsenom koni Silvia (14,52 km/hod) a pripísala si do svetového rebríčka 34 bodov.

Na štart národných pretekov CEN 60km sa postavila štvorica jazdcov a koní zo Slovenska. Na siedmom a ôsmom mieste súťaž dokončili Feiruz Boulbolová a Feras Boulbol z Al Asil Klub na koňoch Emir a Gazal Fatima (12,36 a 12,35 km/hod). Csaba Szabó s ostrieľaným valachom Faradge bol eliminovaný pre krívanie koňa v záverečnej veterinárnej kontrole v cieli. Mario Hoffman zastavil svojho koňa Fado de Vilaformiu na trase pretekov. 

Súťaž CEN na trati 40km úspešne absolvovali ďalší slovenskí jazdci a kone : Michaela Hallová a Elpas, Lenka Kováčiková a Siriuss, Martin Bakoš a Jusuf Bushi,  Martina Behuliaková a Samahi.

 

—————

Späť


Hana Janáková

zdroj foto : FB