23.09.2013 19:55

Tretí St.Leger v rade pre Jaroslava Línka

Víťazstvo v posledných klasických dostihoch sezóny 2013 získal džokej Jaroslav Línek. Je to pre neho tretí triumf v najdlhšej klasike v neprerušenom slede. V roku 2011 zvíťazil s Vandualom zo stajne Vadual, ďalší rok víťazne odjazdil Atacka zo stajne EMOP opäť od trénerky Kubovičovej a tento rok mal víťazný kôň zase majiteľa pôvodom zo Záhoria. Český odchovanec Miroslava Pisklu Taggerton reprezentujúci jeho českú stajňu MPL Racing CZ a pripravovaný Jozefom Piruchom v Hornom Němčí na moravsko-slovenskom pomedzí zvíťazil trochu nečakane pred favorizovaným Legionarom zo stajne UMC, jarným suverénom z prípravky trénerky Kubovičovej, ktorý so Zdenkom Šmidom obsadil o jeden a pol dĺžky vzdialenú druhú priečku. Spolufavorit Always on Sunday z ČR v tesnom dobehu na treťom mieste strácal iba hlavu na Legionara a štvrtého v poradí Wuelta, odchovanca a reprezentanta stajne Vadual, tiež z čáčovskej centrály trénerky Kubovičovej, nechal za sebou o dve a štvrť dĺžky. Za zmienku určite stojí, že Taggerton je syn Tanity - rovnako odchovankyne Miroslava Pisklu, ktorá v minulosti dokázala zvíťaziť v Jarnej cene kobýl.

Slovenské kone resp. kone zo slovenských stajní nedokázali zvíťaziť ani v ďalších vrcholoch popoludnia určených pre dvojročné kone. Medzi kobylami bola najúspešnejšia pod Zdenkom Šmidom Brillien zo stajne PD Senica, ktorá obsadila tretie miesto pred Salalah zo stajne Alex a Roseghanou zo stajne Vimar-Dvorníky. Medzi žrebcami sa na tabuľu zo slovenských koní dostal iba reprezentant stajne Vimar-Dvorníky Black Blade pred vari najsledovanejším koňom mítingu, ktorým bol polobrat slávneho Overdosa - Opium Bullet.

Aj víťazstvo v prestížnej Veľkej starohájskej steeplechase putovalo do Českej republiky.  

Pre Slovensko víťazstvo vo štvorkách na záver programu vybojoval zverenec Pavla Kalaša, navrátilca z Českej republiky, Farah zo stajne Provit a.s. a Cold Player zo stajne MN-Racing majiteľa a trénera Ota Valachoviča, ktorého k víťazstvu doviedol Jaroslav Línek. Podobne aj v dostihoch cez prútené prekážky, ktoré prvým a druhým miestom ovládli kone zo stajne MPL Racing, víťazného Proud Borisa tréner Jaroslav Hanáček nasedlal práve pre Jaroslava Línka. Ten tak nielenže získal triumf v hlavných dostihoch popoludnia, ale dokázal zvíťaziť aj v ďalších dvoch položkách programu a znížil náskok vedúceho jazdca rovinového šampionátu Zdenka Šmidu, ktorý vyhral iba raz a to hneď v úvode v dostihoch druhej kategórie, keď do cieľa na prvom mieste doviedol Biarritz odchovankyňu a reprezentantku PD Senica z centrály Zuzany Kubovičovej v Senici - Čáčove. 

V jediných tu zatiaľ nespomenutých dostihoch - trojke na 1600m - zvíťazila Viva Lea - v Česku narodená odchovankyňa Stajne Patrik, reprezentujúca českú stajňu Patrik ČR. Priam symbolický s blížiacim sa záverom sezóny bol pomerne vysoký počet koní slovenských chovateľov narodených prípadne aj odchovaných v susednej Českej republike, ako aj počet v zahraničí trénovaných koní slovenských majiteľov. Veď po víťazstve spred dvoch týždňov zrejme najúspešnejšieho trojročiaka sezóny - dvojnásobnej klasičky Ley Percy z českej stajne Ekols Skalica ČR sa úspešne predstavilo aj množstvo ďalších koní zo stajní ako MPL Racing CZ, Patrik ČR a Miko Racing (HUN) ... České sufixy nosia a v podstate aj reprezentáciu českého chovu robia nielen v nedeľu úspešní odchovanci Miroslava Pisklu, Stajne Patrik a Pavla Vigaša ale aj ďalšie kone z tejto skupiny, ktoré štartovali v priebehu sezóny - kone zo stajní Agrolipt ČR, Ramona Racing (HUN) a Vimar - Dvorníky (HUN) (mimochodom šampióna majiteľov v Maďarsku) a tiež odchovanci firmy Agrolipt odchovaní v zahraničí. Reprezantáciu slovenského chovu tak zabezpečujú hlavne odchovanci PD Senica, firmy Vadual pána Vadinu a tiež odchovanci Františka Domonkosa z Komárna. Situáciu medzi stajňami zachraňujú ako tak zahraniční majitelia, ktorí dávajú svoje kone do tréningu na Slovensko hlavne ku trénerke Kubovičovej, k dvojici Chodúr-Línek, k Jaroslavovi Hanáčkovi či do Šurian k Cagáňovcom. Žiaľ situácia v chove anglického plnokrvníka na Slovensku nie je priaznivá a zostáva len dúfať, že ho nepostihne osud chovu klusákov, ktorý prakticky zanikol.

Podrobné výsledky

—————

Späť