15.04.2013 16:01

Rekordné štartové pole v Plaveckom Podhradí

Prvé torhtoročné preteky vo vytrvalostnom jazdení, ktoré sa konali v druhý aprílový víkend, prilákali na štart rekordný počet 54 štartujúcich dvojíc z Českej republiky a Slovenska. Po dlhej a na zrážky bohatej zime ukázala pani príroda aj svoju vľúdnejšiu tvár a preteky sa konali v príjemnom jarnom počasí. Organizátori na čele s predsedom SJF a šéfom miestneho JK Agropartner Plavecké podhradie pripravili na úvod sezóny trojicu súťaží.

V hlavnej súťaži na 80km zvíťazila v konkurencii 16 dvojíc Teraza Kopecká z ČR na koni Tuzemec 13 priemernou rýchlosťou 17,715 km/hod. Najlepšie zo slovenských účastníkov skončila Petra Piatrová z DD Ranč Nitra so svojim klusákom Snehová Víla Misi (17,219 km/hod). Zvyšné slovenské dvojice dokončivšie preteky obsadili postupne záver výsledkovej listiny od deviateho po trináste miesto. Väčšina z nich, kone alebo jazdci, plnila kvalifikačné podmienky na účasť vo vyššej kategórii pretekov, čo sa im aj podarilo. Preteky nedokončila trojica súťažiacich. Výsledky

V súťaži L na 60km bojovala na trati devätnástka súťažiacich. Triumf získala opäť dvojica z ČR - Jančíková Andrea s Etrellou, keď do cieľa dorazili priemernou rýchlosťou 17,719 km/hod. Opäť na treťom mieste skončila ako najlepšia zo Slovenska dvojica Dominika Kleinová a Mabruk, pre ktorého to bol test opakovanej použiteľnosti po zranení a zákroku, ktorý podstúpil. V cieli dosiahli priemernú rýchlosť 17,408 km/hod. Prakticky súčasne s Dominikou prišla do cieľa jej tréningová kolegyňa Lucia Marošová na ďalšom koni rodiny Kleinových - Syrah (17,407 km/hod). Zvyšok slovenských dvojíc bojoval opäť zväčša o splnenie kvalifikačných podmienok na postup do "vyššieho levelu" a podstatné preto nebolo umiestnenie ale úspešné absolvovanie pretekov, vo výsledkov listine sa zoradili od desiateho miesta ďalej. Do cieľa tejto súťaže úspešne dorazilo 18 dvojíc. Výsledky

Aj v súťaži ZL na najkratšej trati 40km bojovalo 19 dvojíc, ktoré všetky úspešne dorazili do cieľa a v mnohých prípadoch si jazdec či kôň pripísali na svoje konto premiéru vo vytrvalostných pretekoch kvalifikovali sa tým na ďalší štart už na trati stupňa L na 60km. Zoznam jazdcov a koní je vo výsledkovej listine.

Vytrvalostné jazdenie zaknihovalo vydarený vstup do náročnej sezóny, počas ktorej sa na Slovensku uskutoční až štvorica medzinárodných CEI pretekov (všetky pod organizačnou taktovkou JK Napoli na čele s Alexandrom Nálepkom). Pre mnohých je veľkou motiváciou do sezóny aj miesto konania tohtoročných Majstrovstiev Európy seniorov v severočeskom Moste. O miesto v päťčlennej nominácii na šampionát má reálnu šancu zabojovať približne desiatka pretekárov a koní.

—————

Späť