02.09.2013 11:47

Petr Jadlovský víťazom Ceny Turca 2013

V poradí druhé tohtoročné preteky vo vytrvalostnom jazdení konané v prekrásnom prostredí Turčianskej kotliny zorganizovali v posledný augustový víkend nadšenci vytrvalostného jazdenia okolo chovateľa, majiteľa, trénera a jazdca Jozefa Gíretha a jeho Farmy Gíreth Kaľamenová. Z pôvodného množstva vypísaných pretekov sa napokon odbehli štyri – seniorská a juniorská osemdesiatka, šesťdesiatka a štyridsiatka. Spolu sa na štart pretekov postavilo 21 jazdcov so svojimi štvornohými partnermi. Okrem Petra Jadlovského,  mnohonásobného majstra Českej republiky sa pretekov zúčastnili iba domáci - slovenskí pretekári.

V hlavných pretekoch Cene Turca 2013 CEN na 80km štartovalo sedem dvojíc. Bežali sa tri okruhy: 30, 30 a 20 km. Do prvého kola v rezkom tempe (takmer 17 km/hod) vyrazil Jozef Gíreth dokonale znalý miestnych pomerov a trate. V tesnom závese za ním takmer súčasne absolvovali prvé kolo aj ďalší piati jazdci, Lýdia Fonferová zvolila na úvod miernejšie tempo a za hlavnou skupinou prišla na siedmom mieste s približne sedemminútovou stratou. Podobne ako na Majstrovstvách SR v Mengusovciach s Haishou aj teraz mala najrýchlejšie vstupy do veteriny - iba niečo nad tri minúty, pričom ostatným trval vstup do veterinárnych kontrôl po prvom či druhom kole 5 až 9 minút. Práve rýchlosť upokojenia koní a príprava na vstup do veterinárnej kontroly určovali v rozhodujúcej miere, v akom poradí vyrazia jazdci a kone na trať druhého kola. Ako prvá odštartovala Lucia Rovná s kobylou Sallyma, iba po troch sekundách nasledoval Jozef Gíreth a Urán. Po viac ako minúte sa na trať vydal aj Petr Jadlovský s Catarine a necelú polminútu nato aj dvojica z JK Tini Žilina – Dana Stručková, ktorá v sedle Caramel Popcorna nahradila Tomáša Lysého a Jaroslava Karbanová so svojim Perky Peppy. Alexandra Bognárová s Carmen strácali na túto dvojicu jeden a pol minúty a rovnaký odstup od nej mala vtedy posledná Lýdia Fonferová. V druhom kole však bola najrýchlejšia (15,156 km/h) tesne pred Petrom Jadlovským. Ten síce prišiel do cieľa druhého kola tesne za Jozefom Gírethom avšak vďaka rýchlejšiemu vstupu do veterinárnej kontroly sa posunul do čela priebežného poradia a do posledného kola odštartoval ako prvý. Pred Jozefa Gíretha sa prepracovala ešte aj Lucia Rovná, ktorá prišla do cieľa druhého kola spolu s Jaroslavou Karbanovou, tej však trval vstup do veteriny dlhšie a do posledného kola štartovala až za Lýdiou Fonferovou a to súčasne s Danou Stručkovou. Koncové svetlo na štarte do tretieho kola niesla Alexandra Bognárová. Rozdiely boli stále minimálne - iba do troch minút a tak sa o konečnom poradí rozhodovalo v poslednom kole. To suverénne najrýchlejšie zvládol Petr Jadlovský s Catarine (20,299 km/h) a zvíťazil celkovou priemernou rýchlosťou 16,514 km/hod. Druhá najrýchlejšia bola Jaroslava Karbanová (19,108 km/h) a v tesnom dobehu o konskú dĺžku odsunula na tretie miesto Jozefa Gíretha (18,509 km/h). Lucia Rovná (Monty Ranč Nitrianske Pravno) na štvrtom mieste strácala ďalších 14 sekúnd. Piata napokon skončila Lýdia Fonferová o necelú minútu pred Danou Stručkovou. Preteky úspešne dokončila aj Alexandra Bognárová, z poslednej priečky sa však už nedostala, plnila podmienky noviciátu a strážila si rýchlosť, aby neprekročila 16 km/hod. Cenu kondície získala SallymaMonty Ranč Nitrianske Pravno.

V pretekoch juniorov CENJ na 80km štartovala pätica súťažiacich. Víťazstvo si pripísala Nikoleta Zádielská z usporiadateľskej Farmy Gíreth Kaľamenová na koni Avalon (priemerná rýchlosť 16,125 km/hod). Aj druhé miesto zostalo v Kaľamenovej, keď iba sekundu za víťaznou dvojicou skončila dcéra Jozefa Gíretha Alžbetka Helisová s kobylkou Sima, ktorú si mimochodom vybrala ako darček k svojim desiatym narodeninám. Tretia opäť iba o sekundu za predchádzajúcim párom skončila Marika Jantošovičová z DD Ranč Nitra a opäť iba sekundu pred v cieli štvrtou Simonou Chlpáčovou z JK Horskí jazdci. Preteky dokončili štyri dvojice z piatich na štarte.

Preteky CEN 60km dokončili iba tri dvojice zo šestice  štartujúcich. Víťazkou sa stala Lenka Janišová s kobylou Úžasná z Farmy Gíreth Kaľamenová. Súťaž CEN 40km úspešne absolvovali dve dvojice z troch, ktoré boli na štarte.

Keďže ešte stále rezonujú vo verejnosti prvé tohtoročné vytrvalostné preteky v Kaľamenovej dovolili sme si požiadať o názor na preteky jedného z členov rozhodcovského zboru – veterinára MVDr.Petra Holakovského, ktorý preteky zhodnotil takto :

Na pretekoch v Kaľamenovej pracovala komisia veterinárnych rozhodcov v tomto zložení:
MVDr. Petr Jahn ČR **** - predseda
MVDr. Patricie Tůmová ČR ** - člen
MVDr. Peter Holakovský SK – člen

Pracovisko a podmienky pre prácu komisie veterinárnych rozhodcov boli zabezpečené na dobrej úrovni. Po dlhšom suchu pár dní pred pretekmi popršalo a povrch trate sa stal mäkším a pružnejším. Aj počas pretekov bolo príjemné počasie a podmienky na pretekanie boli dobré. Neočakávali sme preto zvýšený výskyt zdravotných problémov u súťažiacich koní. V zápale súťaženia však niektorí jazdci neodhadli úroveň kondície svojich koní a dali sa strhnúť ostrým tempom ostatných pretekárov, o ktorom svedčia aj dosiahnuté časy. Aj to bolo príčinou toho, že dvaja súťažiaci preteky vzdali, dva kone boli vyradené pri priebežnej veterinárnej kontrole a jeden kôň musel byť pre zdravotné problémy veterinárne ošetrený. Napriek tomu, bola úroveň pretekov veľmi dobrá. Usporiadateľ vytvoril dobré podmienky pre súťažiacich jazdcov, ich kone, ale aj pre rozhodcov a ostatných, ktorí sa na pretekoch zúčastnili.

Podrobné výsledky

—————

Späť