12.08.2013 14:59

Nové posily (nielen) pre JŠK PS Farm Svätý Jur

Uplynulý víkend sa do štatistík slovenského vytrvalostného jazdenia zapísali ďalšie dve nové mená. Sestry  dvojičky - Lucia a Michaela Supekové. Úspešne absolvovali svoju súťažnú premiéru v stredočeskom Slavošove. Trať pretekov na 40 km zvládli spolu s Adrianou Macháčkovou v sprievode Vladimíra Pažitného (na koni Ramzi). Lucia s potrebným dodatkom mladšia (mamina dvojičiek Lucia získala tento rok titul majstra SR) jazdila na koni Perevent a jej sestra Michaela absolvovala trať pretekov s Kasarom. Adriana Macháčková svoje druhé preteky na 40km trati zvládla na chrbte päťročného valacha Al Kuhul. Perevent, Kasar aj Ramzi patria k šestici koní v majetku Rasťa Supeka súťažiacich vo farbách JŠK PS Farm Svätý Jur. Celá štvorica absolvovala trať pretekov priemernou rýchlosťou 12,03 km/hod. Obe sestry, narodené v roku 1999, sa pravidelne venujú vytrvalostnému tréningu v svätojurskej centrále pod odborným dohľadom dvojice Vladimír Pažitný a Lucia Starovecká. Okrem toho nezanedbávajú ani klasické jazdenie, v ktorom sa zdokonaľujú v areáli firmy Agropartner v Plaveckom Podhradí.

Lucka a Miška sa tak pridali k štvorici dievčat v približne rovnakom veku, ktoré si už odkrútili svoju premiéru v pretekoch vo vytrvalostnom jazdení.

Rovnaký rok narodenia 1999 a silnú centrálu má za sebou aj dcéra Jozefa Gíretha Alžbetka Helisová, ktorá už absolvovala pätoro pretekov a so svojou kobylkou Sima získala už dva razy aj cenu kondície a to v pretekoch na 60km v Těšánkach a v Mikulove na trati 85km. Farmu Gíreth Kaľamenová reprezentuje aj ďalšia 14-ročná jazdkyňa – Nikoletta Zádielská, ktorá už minulý rok zvládla preteky na 40 aj 80km.

Podľa evidencie SJF iba 13-ročná Tamara Velická z JK Malé Karpaty Pezinok absolvovala minulý rok dvoje preteky na 40km. Momentálne najmladšia spomedzi aktívnych vytrvalostných jazdcov je Erika Tešovičová zo Shereen ET Bratislava, ktorá trinástku oslávi koncom tohtoročných prázdnin. Premiéru v oficiálnych pretekoch  mala už minulý rok na trati 40km v Topoľčiankach. Druhý raz zvládla úspešne rovnakú trať na jar tohto roku v Plaveckom Podhradí.

Uvedená šestica šikovných dievčat je prísľubom pre slovenské vytrvalostné jazdenie do budúcnosti a môže svojim príkladom pritiahnuť k tejto mladej jazdeckej disciplíne ďalších milovníkov jazdenia vo voľnej prírode.

—————

Späť