16.09.2013 11:26

ME ENDURANCE 2013 - výsledky, reportáž

ME 2013 Most, 13.-15.9.2013

20.Silvia Potočná, 22.Lucia Starovecká

Napriek tomu, že na štart na tohtoročných Majstrovstvách Európy vo vytrvalostnom jazdení v Moste sa kvalifikovalo na naše pomery nebývalých 7 jazdcov a 12 koní, na štart sa napokon postavila iba trojica našich reprezentantov. Najskôr v stredu 11.9. prišla nemilá informácia z Liptovského Mikuláša, po poslednom tréningu pred odchodom do Mostu zakríval Musafer – partner Feiruz Boulbolovej. Celkom nečakane zo strany FEI nebol uznaný štatút elitného jazdca pre Feiruz, keď jej nezapočítali jedny z pretekov a nemohla si teda vyberať ďalšieho z koní, ktoré mali splnené kvalifikačné podmienky a taktiež nepočítali so štartom Charlotte Mlynčekovej a jej kôň nebol na štart pripravený. Šancu štartovať na ME ponúkli teda ďalšej kvalifikovanej dvojici, ktorou bola Petra Hubačová a Ocaz z JK Napoli. Po niekoľkých telefonátoch medzi Liptovským Mikulášom, Mostom a Šamorínom, bolo vďaka úsiliu a  diplomatickým schopnostiam vedúceho ekipy Vladimíra Pažitného vybavené, že napriek tomu, že Petra s Ocazom nefigurovali na definitívnych prihláškach mohli štartovať ako náhradníci, nakoľko figurovali na nominačných prihláškach. Všetko vyzeralo, že situácia je zachránená a slovenský tím nastúpi s plným počtom piatich jazdcov a koní. Ako blesk z čistého neba však všetkých zaskočila správa, že vo štvrtok 12.9. okolo 21:00 tesne pred Prahou na dvadsiatomdeviatom kilometri diaľnice D1 havaroval automobil s prívesným vozíkom. Vo vozíku boli prepravované kone Pal Partenón a Ocaz. Posádku auta tvorili Martin Folkmer za volantom a Bernat Fores Casals, španielsky tréner koní JK Napoli. Vozík sa prevrátil nabok a ťažné vozidlo Toyota preletelo cez stredové zvodidlá do protismeru, kde pristálo na streche. Našťastie sa nič vážne nikomu nestalo a boli iba na pozorovaní. Bernat aj Ocaz budú dokonca tento týždeň štartovať na trojdňových pretekoch East European Endurance Ride 2013.

Nezvyčajne dlhý úvod ale tiež nezvyčajne komplikované situácie pred samotným štartom pretekov vo veľmi peknom areáli hipodrómu v severočeskom Moste. Na trať otvorenej súťaže sa o 6:30 ráno vydalo 87 pretekárov. Medzi nimi aj trojica zo Slovenska. S číslom 71 Silvia Potočná s kobylou Gamaar, s číslom 72 Lucia Starovecká s valachom BalkánFeras Boulbol s kobylou Medina mali štartové číslo 73. Teplota sa pohybovala na úrovni 15 stupňov Celzia, bolo pod mrakom, po daždi. Na trať pretekov, ako už býva zvykom, vyrazili prví vo vysokom tempe cez 20 km/hod pretekári zo Spojených arabských emirátov, Bahrajnu a Ománu. Spolu s nimi vo vysokom tempe odštartovali tiež Jaume Punti Dachs zo Španielska (po prvom kole štvrtý) a Jean Philippe Frances z Francúzska (po prvom kole šiesty). Ďalším Európanom v poradí bola až Maritza Pereira z Belgicka po prvom kole na pätnástom mieste. Úvodných 31 km po žltej trase absolvovalo rýchlosťou nad 20km/hod až 35 pretekárov. Medzi nimi napríklad aj József Tóth z Maďarska na 16.mieste, Kamila Kart z Poľska na 19.mieste či Sabrina Arnold z Nemecka na 27.mieste. Z našich bola Lucia Starovecká na 76.mieste (priemerná rýchlosť 16,420 km/hod), Feras Boulbol na 81.mieste (16,078 km/hod) a Silvia Potočná na 82.mieste (16,010 km/hod).

Druhé kolo označené ako červené meralo 25km. Z veľkej časti kopírovalo trať prvého kola najmä v blízkom okolí mosteckého závodiska. Tu oproti pôvodnému plánu na cca siedmom kilometri bol zrušený prístup ku „Crew pointu 1“, ktorý bol spoločný pre všetky okruhy.  Pomaly sa počasie zlepšovalo a teplota sa štverala k osemnástke. Nasadené tempo bolo naďalej veľmi vysoké a aj po druhom kole malo ešte 33 pretekárov priemernú rýchlosť vyššiu ako 20 km/hod. Z našich v druhom kole zrýchlila Lucia Starovecká, ktorá ho absolvovala priemernou rýchlosťou 17,980 km/hod a posunula sa v priebežnom poradí na 67.priečku. Silvia Potočná mierne spomalila (15,720 km/hod) a figurovala na 77.mieste. Hneď za ňou sedemdesiatyôsmy bol Feras Boulbol (15,620 km/hod). V tom čase v pretekoch pokračovalo 82 pretekárov (jeden neprešiel vstupnými veterinárnymi kontrolami a päť bolo vyradených vo veterinárnej kontrole po druhom kole).

Blížilo sa poludnie, teplota vzduchu sa vyšplhala nad dvadsiatku, na jazdcov a kone čakala najťažšia (modrá) kopcovitá etapa, ktorá merala 36 km. Už na trati po páde skončil svoju púť jazdec z JAR a vo veterine ďalších deväť. Žiaľ týkalo sa to aj nášho Ferasa Boulbola a Mediny, ktorí kolo absolvovali priemernou rýchlosťou 14,820 km/hod. Pre dehydratáciu boli poslaní do opakovanej kontroly. Medina síce pila no nemočila, nedokázala sa upokojiť a pre vysoké pulzy z metabolických dôvodov bola z pretekov vyradená. Po podaní infúzie sa stabilizovala a v pohode sa mohla chystať na cestu domov. Tretie kolo vynieslo do čela pretekov šejka Rashid Dalmook al Maktoum zo Spojených arabských emirátov (kolo absolvoval rýchlosťou 20,160 km/hod). Priemernú rýchlosť nad 20 km/hod si udržiavalo celkom 21 pretekárov. Vysoké tempo si vyžiadalo svoje obete po ďalšom kole, kedy skončilo až 28 pretekárov! Lucia Starovecká sa tempom 15,570 km/hod dostala na 65.miesto. Silvia Potočná sa začala rozbiehať a rýchlosť 16,160 km/hod ju posunula na 68.priečku priebežného poradia.

Náročná trať predchádzajúceho kola, teplota nad dvadsať stupňov, celkovo absolvovaných už 92 km – to všetko doľahlo na pretekárov a ich kone vo štvrtom kole, ktoré viedlo po rovnakej 31km dlhej trase ako úvodná etapa. Lucia aj Silvia sa obávali problémov s nohami svojich koní, ktoré oba boli citlivé na jednej prednej nohe. Obe poľavili v nasadenom tempe no vďaka vysokému počtu vyradených koní sa posunuli výrazne dopredu Lucia Starovecká (14,920 km/hod) štartovala do piateho kola ako 36. a Silvia na 37.mieste 2 minúty a 49 sekúnd za ňou.

Piate kolo meralo 19km, kone po jeho absolvovaní mali v nohách už 142km a rovnaké kolo mali ešte pred sebou. V čele pretekov aj po piatom kole stále figurovali jazdci s priemernou rýchlosťou nad 20km/hod. Celkovo ich bolo ešte 13, no traja z nich už neprešli veterinárnou kontrolou pre krívanie koňa. Obom koňom z našej ekipy sa stav stabilizoval, nechceli však riskovať a preto aj v piatom kole išli ešte opatrne. Lucia Starovecká rýchlosťou 13,360 km/hod sa dostala na 29.miesto a Silvia Potočná rýchlosťou 13,650 km/hod sa posunula hneď za Luciu a zaostávala za ňou rovnú minútu.

Iba 25 jazdcov a ich koní stačilo vyraziť na trať posledného kola, zhodnej s predchádzajúcim okruhom, keď sa do cieľa (priemernou rýchlosťou 26,790 km/hod) dohnal celkový víťaz otvorenej súťaže jeho výsosť šejk Rashid Dalmook Al Maktoum na koni Yamanah. Priemerná rýchlosť víťaza na celej trati 161km bola 21,721 km/hod. S odstupom takmer 18 minút na druhom mieste finišoval Ali Khalfan Al Jahouri na koni Farak rovnako zo Spojených arabských emirátov. Iba trinásť sekúnd za ním skončil na treťom mieste šejk Naseer Al Kalifa z Bahrainu na koni Dhab (ktorého kúpil práve v Českej republike). Až na štvrtom mieste so startou 20 minút a 41 sekúnd na celkového víťaza prišiel do cieľa prvý Európan a tým pádom nový majster Európy Jaume Punti Dachs zo Španielska na koni Quran El Ulm (celková priemerná rýchlosť 20,879 km/hod). Aj ďalšie dve miesta obsadili Európania. So striebrom v súťaži jednotlivcov a titulom vicemajstra Európy odchádzal Francúz Jean Philippe Frances s koňom Qrafik la Majorie (20,756 km/hod). Bronz z ME získala Poľka Kamila Kart s koňom Raila des Sables (20,192 km/hod) iba dve sekundy pred ďalším Francúzom Philippe Tomasom, ktorý sa ešte dostal priemernou rýchlosťou cez hranicu 20 km/hod (20,191 km/hod). Z našich Silvia Potočná podobne ako pri kvalifikácii v maďarskom Solte v poslednom kole opäť zrýchlila (14,030 km/hod) a priemernou rýchlosťou 15,389 km/hod obsadila celkovo 25.miesto a v hodnotení ME skončila dvadsiata. Lucia Starovecká so stratou minúty a dvadsaťtri sekúnd prichádzala za Silviou, no iba niekoľko metrov tesne pred cieľom sa Balkán zľakol množstva ľudí na cieľovej čiare a uskočil do strany, vďaka čomu sa pred nich dostala o jedinú sekundu ďalšia Slovenska Magdaléna Prikrylová na koni Shekel reprezentujúca Českú republiku (dokončila súťaž ako jediná z pätice reprezentantov ČR). V poslednom kole Lucia a Balkán tiež mierne zrýchlili na 13,630 km/hod, čo znamenalo výslednú priemernú rýchlosť 15,355 km/hod, 27.miesto v Open súťaži a 22.miesto v hodnotení ME. Pre Luciu to boli zároveň desiate úspešne absovované preteky CEI***, čím splnila podmienky pre získanie štatútu elitného jazdca a tým možnosti výberu zo širšej palety koní do ďalších majstrovských súťaží v budúcnosti. Je potrebné uviesť, že obe naše dvojice absolvovali takmer celé posledné kolo už v tme, čo znemožňovalo prípadné dosiahnutie ešte lepšieho času.

Súťaž družstiev vyhralo Francúzsko, ktoré ako jediné malo v cieli štyroch pretekárov. Druhé skončilo Španielsko a tretie Taliansko. Tieto tri družstvá boli zároveň jediné, ktoré mali v cieli minimálne troch jazdcov, potrebných na hodnotenie vrámci súťaže družstiev. Dvoch jazdcov úspešne v cieli okrem Slovenska mali aj Spojené arabské emiráty, Poľsko, Nemecko, Holandsko, Švédsko, Dánsko a Rusko. Z 88 pretekárov otvorenej súťaže dorazilo úspešne do cieľa 34, čo predstavuje 38,6%. V súťaži ME bolo úspešných 29 zo 71 dvojíc, t.j.40,8%.

Silvia Potočná a Gamaar si vďaka svojmu výkonu, ktorý dosiahli za výraznej podpory Vojta Potočného a Hanky Janákovej a ostatných členov ich tímu, do hodnotenia v svetovom FEI rebríčku pripíšu 64 bodov. Lucia Starovecká s Balkánom podporovaní najmä Vladimírom Pažitným, rodinou Balkánovho majiteľa Rasťa Supeka a Jánom Draškovičom s Katarínou Weisovou získali do rebríčka 56 bodov. Celkovo slovenskú účasť na ME možno pokladať za úspešnú. Na tomto výsledku sa okrem samotných realizačných tímov nemalou mierou podpísala aj tímová veterinárka Lucie Kalová, ktorej obrovské skúsenosti a špeciálne z vytrvalostného jazdenia sú na nezaplatenie. Škoda, že došlo ku komplikáciám popísaným v úvode článku. Boli by sme zrejme atakovali najúspešnejšie umiestnenie slovenského tímu v histórii. Možno o rok na Svetových jazdeckých hrách vo Fancúzsku...

Podrobné výsledky

Štart 6:30

Najvyššie položený Crew Point celých pretekov na brehu jazierka. Idylka na vodnej hladine v ostrom protiklade s únavou po náročnom výstupe.

TRM – oficiálny partner slovenských vytrvalcov na ME 2013

—————

Späť


 

undefined

Slovenskí vytrvalci na ME 2013 v Moste s oficiálnou podporou TRM