14.07.2013 23:55

Lucia Supeková – Majster SR 2013

Majstrovstvá Slovenska vo vytrvalostnom jazdení sa konali tento rok vrámci medzinárodných pretekov CEI* na trati 110km v Mengusovciach. Organizátori z JK Napoli pripravili dôstojné podmienky pre boje o domáci titul. Súťaž sa konala na tratiach, na ktorých sa bojovalo v rôznych súťažiach už od piatka. Trate viedli v ochrannom pásme TANAP-u a čiastočne prechádzali aj priamo územím národného parku. Počasie bolo ukážkovo letné. Teplota sa z raňajších štrnásť vyštverala na vyše dvadsiatku. Po celú dobu trvania pretekov fúkal pomerne silný vietor.

Štart bol o 6:30 a na trať sa vydala dvanástka aktérov. Z tohto počtu bolo deväť zo Slovenska bojujúcich o majstrovský titul. Dvaja súťažiaci boli z Českej republiky a pretekov sa zúčastnila tiež bulharská dvojica.

Hneď v úvodnom kole prišla o šancu bojovať o obhajobu minuloročnej striebonej priečky Zuzana Sitárová a Uster, keď si kôň zranil nohu pri prechode cez odvodňovaciu ryhu na vozovke. Od začiatku sa pohybovala vo vedúcej pätici, v ktorej boli tiež Gabriel Biháry, Lýdia Fonferová, Simona Gonová a Dominika Kleinová. Iba s malým odstupom na túto päticu prechádzali prvým Crew pointom Lucia Starovecká a Lucia Supeková. Zvyšných päť pretekárov po prvej – najdlhšej tridsaťosemkilometrovej etape strácalo na čelo takmer tridsať minút.

Do druhého kola vyštartovala ako prvá v rozpätí necelých dvoch minút dvojica Gabriel Biháry a Dominika Kleinová. Vďaka mimoriadne rýchlemu vstupu do veterinárnej kontroly štartovala do druhého kola s odstupom iba 6 sekúnd na Dominiku Lýdia Fonferová s kobylou Haisha (1:19 bol najrýchlejší vstup do veteriny počas týchto pretekov). Simona Gonová na koni Ekin mala na tretie miesto stratu 20 sekúnd. Lucia Starovecká a Lucia Supeková strácali na štvrté miesto okolo troch minút. Zvyšná skupina štartovala s väčšou stratou v rozpätí ôsmich minút. Tridsiatku kilometrov najrýchlejšie absolvovali Dominika Kleinová a Gabriel Biháry. Pre oboch však krívanie koní vo veterinárnej kontrole znamenalo stop. Do čela sa tak po druhom kole dostala najrýchlejšia v tejto fáze Lucia Starovecká na koni Sihlavy Chabir (18,69 km/hod). Lýdia Fonferová pôvodne štvrtá sa vďaka opakovane veľmi rýchlemu vstupu do veterinárnej kontroly prepracovala na druhé miesto. Na tretej priečke pauzovala po druhom kole Simona Gonová a štvrtá bola Lucia Supeková. Táto  štvorica mala po dvoch kolách náskok cca 50 minút pred ďalšou skupinou, v ktorej o predbežnom poradí rozhodovala rýchlosť vstupu do veterinárnej kontroly. Bolo jasné, že o titul zabojuje vedúca skupina.

Náskok pred druhou skupinou, únava ako aj vidina zisku medailovej priečky spôsobili, že spomalila aj vedúca skupina a do cieľa tretieho kola prichádzali takmer súčasne v poradí Starovecká, Gonová a Supeková. Štvrtá Lýdia Fonferová strácala približne minútu. Pre všetkých bolo dôležité nestratiť drahocenný čas pri vstupe do veterinárnej kontroly, prípadne si ešte vylepšiť pozíciu.  Všetky štyri kone sa ponáhľali ku vchodu, v tomto okamihu však Lýdia Fonferová s Haishou až príliš. Do veteriny vstúpili ako prvé, čo by znamenalo odštartovanie do posledného kola z prvého miesta. Pre vysokú tepovú frekvenciu však museli opustiť priestor veterinárnej kontroly a pripraviť sa na opakovaný vstup, čo dalo šancu zvyšnej trojici.  Tá vošla do veteriny v priebehu 16 sekúnd a na Lýdiu Fonferovú získali náskok približne jeden a pol minúty. Strata druhej skupiny na čelo prekročila už jednu hodinu.

Na posledných 20 km sa vydala bojovať o majstrovský titul Simona Gonová s náskokom 10 sekúnd pred Luciou Staroveckou a ďalších 6 sekúnd pred Luciou Supekovou. Lýdia Fonferová v tomto okamihu priamy boj o medaily vzdala a mohla sa spoliehať iba na prípadné zaváhanie svojich súperiek v záverečnej veterinárnej kontrole. Vedúce trio postupovalo spoločne až po posledný Crew point, približne sedem kilometrov pred cieľom, kde mierne zaostala Lucia Starovecká.  Siglavy Chabir, už dva razy úspešne štartujúci v trojdňových pretekoch EEER, sa pod úradujúcou šampiónkou Luciou Staroveckou dotiahol na vedúce duo ešte raz asi 5 km pred cieľom. To však bolo z ich strany všetko a do priameho súboja o titul už nezasiahli, keď prišli napokon do cieľa na treťom mieste so stratou 6:09 na prvé miesto. To si zdrvujúcim záverom na posledných stovkách metrov vybojovala Lucia Supeková a Perevent. Vyčerpaná Simona Gonová (úspešne štartovala aj v sobotu v pretekoch na 80km) s Ekinom nenašla už dostatok síl na súboj o prvé miesto a preteky napokon dokončila so stratou 29 sekúnd na víťazku. Štvrtú priečku obsadila Lýdia Fonferová a Haisha so stratou viac ako 13 minút na bronzový stupienok. S viac ako hodinovým odstupom na štvrté miesto prišli do cieľa tesne po sebe piata Jaroslava Karbanová s koňom Perky Peppy a šiesta Lucia Janáková na kobyle Silvia. Ďalších sedem sekúnd vzdialenú siedmu priečku obsadil Petr Hladiš z Českej republiky a výsledkovú listinu uzavrela po ďalších piatich minútach Bulharka Elitsa Sokolova. Záverečnou veterinárnou kontrolou prešli úspešne všetky kone, ktoré absolvovali celú trať pretekov, čo predsatvuje 66,67% z celkového počtu štartujúcich.

Vrámci týchto pretekov sa bojovalo tiež o majstrovský titul v súťaži družstiev. Titul získalo družstvo západoslovenskej oblasti v zložení Lucia Supeková, Lucia Starovecká a Gabriel Biháry.  Striebornú priečku obsadilo družstvo bratislavskej oblasti : Simona Gonová, Lucia Janáková a Dominika Kleinová. Bronz získala pre stredoslovenskú oblasť trojica Lýdia Fonferová, Jaroslava Karbanová a Zuzana Sitárová.

Cenu kondície získala Simona Gonová s koňom Ekin

Podrobné výsledky

Lucia Supeková a Perevent - Majstri SR 2013 vo vytrvalostnom jazdení

Klub: JŠK PS Farm Svätý Jur, Majiteľ koňa : Rastislav Supek, Tréner : Vladimír Pažitný

(Foto : Jana Slováková)

—————

Späť