28.05.2013 07:01

CENA JK NAPOLI 2013

Vydarený III.ročník medzinárodných pretekov vo vytrvalostnom jazdení CEI*** JK NAPOLI PRIZE 2013

Takmer ideálne májové počasie prialo necelej stovke súťažiacich počas dvoch dní pretekov Cena JK Napoli 2013 vo vytrvalostnom jazdení, ktoré sa konali 25. a 26.mája 2013 v Šamoríne. Zväčša pod mrakom, teplota okolo 10 až 15 stupňov, bez dažďa či prehánok, vytrvalcom náladu znepríjemňoval iba nepríjemný nárazový vietor.

Oproti minulému roku boli zmenené trasy, ktoré sa vo väčšej miere vyhýbali asfaltkám a kamenistým terénom. Väčšina pretekárov si pochvaľovala a to všetko spolu prispelo, že tentoraz bolo eliminovaných iba 15 pretekárov čo je 16,13% z celkového počtu 93 koní a jazdcov, ktorí sa dostavili na vstupnú veterinárnu kontrolu, ktorou neprešiel pre krívanie jeden kôň. Zo zvyšnej štrnástky 11 skončilo pre krívanie a tri súťažné dvojice odstúpili po veterine počas pretekov. Pred rokom preteky nedotiahlo do úspešného konca 23 súťažiacich (17,97%).

Výsledkom prvého dňa sme sa venovali už v sobotu v samostatnom článku. Pre úplnosť teda zopakujeme, že hlavnú súťaž na 160km vyhrala Tereza Kopecká (minulý rok zvíťazila v sobotu aj nedeľu v pretekoch na 80km), preteky na 120km vyhrala Silvie Lorencová (pred rokom tretia v pretekoch na 160km) a medzináronú súťaž na 80km v sobotu vyhral Bernat Fores Casals (pred rokom s rovnakým koňom zviťazil v pretekoch na 120km). Slovensko, opäť bez zástupcu v hlavných pretekoch na 160km, najlepšie reprezentovali štvrtý a piaty v cieli Feras Boulbol a Csaba Szabó v súťaži CEI** na 120km. V sobotňajších pretekoch CEI* na 80 km dosiahla Lenka Kováčiková na "bronzový stupienok" (pre rokom Janka Bačová skončila druhá) a štvrtá dobehla na klusáčke Sněhová Víla Misi Petra Piatrová. Dostihovú minulosť  aj keď nie tak úspešnú (Sněhová víla Misi štartovala viac ako 70x v klusáckych dostihoch, zvíťazila minimálne 7x a na dotáciách vybehala viac ako 8.000 EUR) má za sebou aj víťaz národných pretekov na 80 km Caramel Popcorn a Tomáš Lysý (ten bol úspešnejší - či už ako jazdec: jedno víťazstvo nad prútenými prekážkami a tri víťazstvá v steeplechase, alebo ako tréner: k štyrom prekážkovým triumfom pridal ešte jeden v rovinových dostihoch). Za zmienku zo sobotňajších výsledkov ešte stojí Soňa Prikrylová a jej úspešné zvládnutie medzinárodných juniorských pretekov na 80km.

V nedeľu 26.5. sa konala už iba trojica súťaží. V medzinárodných pretekoch CEI* na 80km zviťazil Miroslav Drásal na koni Predator La Sard (18,331km/hod), pred svojou dcérou Martinou a Mariom Hoffmanom, ktorý stojí za celým týmto mimoriadne vydareným podujatím, na koni Dezal (16,434km/hod). Pred rokom dobehla na tretej pozícii do cieľa Lucia Starovecká so Saténom. Tentoraz išla iba na istotu, keď Ramzi na tretí pokus konečne úspešne zdolal trať jednohviezdových pretekov na 80km. Na trati jej úspešne sekundovala klubová kolegyňa Lucia Supeková s Balkánom, ktorý si plnil povinnú osemdesiatku, potrebnú pre nomináciu na ME. Do svetového rebríčka FEI si Mario Hoffman so svojim koňom pripísal 38 bodov. Obe Lucie a ich kone za šieste resp. siedme miesto 35 a 34 bodov. Do cieľa pre krívanie nedorazila Viera Smolinská na koni Kataki.

V národnej súťaži CEN na 80km si polepšil Uscat, minulý rok piaty za rakúskou štvoricou, keď pod Luciou Marošovou (ďalšou to Luciou vo vytrvalostnom jazdení) zvíťazil rýchlostťou 15,986km/hod. Iba osem sekúnd za víťaznou dvojicou a sekundu pred treťou v poradí dobehla Simona Gonová na koni Kisber 10. V nahustenom dobehu, keď prvých sedem koní dobehlo v rozpätí 31 sekúnd, si svoje miesto našla aj šiesta v poradí Lenka Kováčiková a Fadee.

V národnej súťaži na 40km sa predstavila trojica jazdcov a koní a všetky preteky úspešne dokončili (dve dvojice zo Slovenska).

Slávnostné vyhodnotenie pretekov prebehlo za účasti čestného prezidenta pretekov, primátora mesta Šamorín Gabriela Bárdosa, v nedeľu popoludní. Celý ceremoniál v angličtine moderoval predseda komisie rozhodcov pre preteky CEI** a CEI* Mgr.Vladimír Pažitný.  

Cenu kondície získali Tereza Kopecká a Tuzemec 13.

Organizátorom na čele s riaditeľom pretekov a zároveň "šéfom" usporiadajúceho JK Napoli Alexandrom Nálepkom patrí gratulácia a vďaka za ďalší ročník výnamného medzinárodného podujatia. Prajeme, aby aj ďalšie preteky, ktoré klub organizuje v tomto roku priniesli im vlastnú vysokú športovú a spoločenskú úroveň.

Podrobné výsledky : https://www.endurance-timing.net/event_news.php?id=126

Zamračené počasie, teplota 10 až 15 stupňov a silný nárazový vietor robili spoločnosť takmer celý víkend.

-IS-

—————

Späť