14.04.2015 16:54

V Plaveckom Podhradí zahájili sezónu vytrvalostní jazdci

CEI3* ENDURANCE SLOVAKIA OPEN 2015
Plavecké  Podhradie  -  10.4. - 12.4. 2015

Druhý aprílový víkend odštartoval tohtoročnú sezónu vytrvalostného jazdenia na Slovensku. Úvod už tradične zabezpečili preteky v Plaveckom podhradí. Organizátorom podujatia bol Jazdecký športový klub PS farm Svätý Jur v spolupráci s JK Agropartner Plavecké Podhradie. Po minuloročnom domácom letnom šampionáte so štatútom CEI2* sa tím na čele s trojicou Vladimír Chovan, Vladimír Pažitný a Rastislav Supek rozhodol aj teraz na začiatok sezóny zorganizovať míting ako medzinárodné FEI preteky tentoraz už so štatútom CEI3*.  Jazdcom a koňom sa tak hneď na úvod sezóny naskytla možnosť plniť kvalifikačné kritériá pre nomináciu na tohtoročné ME v Šamoríne.
Usporiadateľom prišlo vhod, že celý týždeň bolo pekné počasie a fúkal dosť intenzívny vietor, vďaka ktorému väčšia časť tratí vyschla a cez víkend tak mali jazdci aj kone takmer ideálne podmienky na kvalitné výkony. Na štartových listinách figurovalo spolu 50 jazdcov a koní (v sobotu 33 a v nedeľu 17) z Českej republiky, Nemecka, Poľska, Švédska a Slovenska.

V hlavnej súťaži CEI*** 160km štartovala štvorica jazdcov a koní. Od úvodu nenechala nikoho na pochybách Švédka Maria Hagman Eriksson na koni Meduz. Prvé 40km dlhé kolo absolvovala rýchlosťou 17,890 km/hod a potom už len kontrolovala tempo. Výsledný priemer 17,167 km/hod, náskok pred druhou v cieli hodinu 20 minút a 49 sekúnd nenechávajú nikoho na pochybách, že Maria prišla s výborne pripraveným koňom, triumf, cenu kondície a 120bodov do medzinárodného FEI rebríčka si odnáša z Podhradia úplne zaslúžene. Na druhom a treťom mieste s už spomínanou stratou na víťazku prišli v priebehu jedinej sekundy Lucia Starovecká, stále aktuálna slovenská šampiónka vo vytrvalostnom jazdení, so žrebcom Siglavy Chabir z usporiadateľského JŠK PS farm Svätý Jur a skúsená nemecká jazdkyňa Belinda Hitzler na kobyle Kataki, ďalšom koni zo Svätého Jura. Obe ostrieľané jazdkyne sa držali po celú dobu pretekov spolu. Po pomerne rýchlom úvode, prvé dve kolá mali priemer 17,270 km/hod a 17,180 km/hod, zhodnotili situáciu a spomalili. Napokon do cieľa dorazili za tmy pred deviatou hodinou a iba tesne splnili kvalifikačný limit, keď výsledná rýchlosť v cieli oboch bola 15,034 km/hod. Lucia Starovecká tak má po sobote k dispozícii už trojicu koní so splnenou kvalifikačnou rýchlosťou na ME – Balkán, Siglavy Chabir a Kataki. Podarilo sa tým splniť hlavný cieľ, s ktorým oba kone štartovali v týchto pretekoch. Okrem uvedenej trojice jazdkýň v súťaži štartovala aj mladá stále ešte iba pätnásťročná Michaela Supeková. Jazdila prakticky spolu so Švédkou. Vysoké tempo udržiavala celé tri úvodné kolá a na vstupe do veterinárnej kontroly po treťom kole strácala iba necelé tri minúty na vedúcu Hagman Eriksson. Po absolvovaní 96km priemernou rýchlosťou 17,150 km/hod však neprešiel jej kôň, desaťročný valach Kasar, veterinárnou kontrolou pre krívanie a preteky sa pre nich predčasne skončili.

Preteky CEI** 120km absolvovali úspešne všetky tri štartujúce dvojice. Pre triumf systémom štart cieľ si išiel český reprezentant Petr Jadlovský s trinásťročnou kobylou Naomi Dakota (priemer 15,326 km/hod). Druhé miesto vybojoval Martin Bakoš z JŠK PS farm so žrebcom Kamar (strata v cieli 21min12sek a priemer 14,679 km/hod). Martinovi sa tak po rokoch konečne podarilo opäť úspešne dokončiť preteky so štatútom CEI2* (predtým dva razy v roku 2011 a raz v roku 2010). Tretie miesto obsadila česká jadkyňa Tereza Kopecká, ktorá sa dlho držala na druhej priečke, spomalila až v záverečnom kole a nakoniec skončila viac ako 23 minút za Martinom.

V juniorskej súťaži CEIYJR** 120km zvíťazila ďalšia jazdkyňa z Českej republiky Karolína Pflugová na koni Albert (13,300 km/hod) pred druhou z dvojičiek Supekových - Luciou mladšou na koni Samahi (12,883 km/hod).

V národnej súťaži CEN 80km štartovala pätica jazdcov a koní zo Slovenska. Všetci preteky úspešne dokončili. Z triumfu sa tešila Lýdia Fonferová z JK Horskí jazdci Horná Lehota na koni Chantal (15,027 km/hod). Iba o sekundu druhá skončila Lucia Rovná s kobylou Sallyma (Monty Ranč Vyšehradné) a tretí Martin Gallo na koni Koheilan Duka za víťazkou zaostal len tri sekundy.

Až osem aktérov sa postavilo na štart súťaže CEN 60km. Preteky dokončilo sedem. Zvíťazila Martina Drásalová z Brna na koni Essay jedinú sekundu pred Lenkou Kováčikovou so Shadit (Shereen Endurance Team).

Na štartových listinách sobotňajšej súťaže na 40km figurovalo jedenásť dvojíc a trať nakoniec absolvovalo osem jazdcov so svojimi koňmi.


Druhý deň mítingu lákala najmä súťaž CEI* 80km. Zvíťazila s prehľadom Tereza Kopecká s kobylou Lara S (16,308 km/hod). Druhé miesto vybojovala Dagmar Blahá s Dahoman XI-1 (16,105 km/hod, Monty Ranč) iba o sekundu pred Helenou Godovičovou s Chanukou (16,104 km/hod, JŠK PS farm).

Medzinárodnú súťaž CEIYJR* 80km odjazdila a dokončila iba úradujúca juniorská šampiónka Simona Chlpáčová s Yasirou z JK Horskí Jazdci (16,935 km/hod). Napodobnila tak svoju mamu a na stále ešte zasnežené Horehronie si odviezli dva triumfy.

Nedeľňajšiu CEN 80km dokončil iba Martin Gallo s Koheilan Berni a CEN 40km úspešne dokončili obe štartujúce dvojice.

Medzi hlavných partnerov podujatia patrila firma TRM. Ďalšími partnermi podujatia boli a vecnými cenami prispeli tiež Plusvital, NutriHorse a Pavo.

Podrobné výsledky 
 

—————

Späť