22.07.2013 08:50

21. Slovenské derby, rovina Gd-3, 2400m, 60.000 EUR

V nedeľu 21.7.2013 sa odbehlo na bratislavskom závodisku 21.Slovenské cvalové derby. Najvýznamnejší dostihový míting tohtoročnej sezóny na Slovensku tradične prilákal do Starého Hája silnú zahraničnú konkurenciu.

Švajčiarsky triumf v derby !

Po prvý raz v histórii putuje vavrínový veniec a modrá stuha zo slovenského derby do Švajčiarska, keď zvíťazil mnohými favorizovaný víťaz švajčiarskej analógie Crosstown zo stajne Kräuliger A.+ V. pripravovaný v Dielsdorfe trénerom Andreasom Schärerom. Pod francúzskym džokejom Fredericom Spanu preukázal vysokú výkonnosť a po takmer ideálnom priebehu, keď sa pohyboval takmer celé dostihy okolo piateho miesta, zaútočil v cieľovej rovine a zvíťazil iste o pol dĺžky pred nemeckým Saloon Day. Tretie a štvrté miesto obsadili pomerne nečakane kone z Českej republiky Mister Westminster a Always on Sunday, ktoré vyťažili z dobrej pozície pri vjazde do cieľovej roviny, preukázali aj dostatok triedy a nechali za sebou zozadu útočiacu dvojicu koní z Čáčova. Podľa mnohých odborníkov a aj stávkujúcej verejnosti hlavný favorit, v tomto roku neporazený suverén, LEGIONAR zo stajne UMC sa po celú dobu pohyboval vzadu a v oblúku pred cieľovou rovinou nemal kade z predposledného miesta nasadiť k tradičnému zdrvujúcemu finišu. Nakoniec vonkajšou stopou mu Zdenko Šmida našiel priestor, súperom však rozdali metre a čas, ktorý pri kvalite protivníkov už nedokázali zlikvidovať a preteky dokončil na jeden a pol dĺžky plus krk vzdialenej piatej priečke, ktorá predstavovala 3000-eurovú dotáciu za umiestnenie plus rovnakú majiteľskú prémiu. Tú vo výške 1800 EUR pre svojho majiteľa - stajňu OMS vybojoval šiestym miestom aj ďalší zverenec trénerky  Zuzany Kubovičovej King of Marmalade  a tretiu - tisícdvestoeurovú majiteľskú prémiu za siedme miesto získal aj Krosus zo stajne Lokotrans Slovakia od trénera Jána Cagáňa. 

Tri paličky Zdenka šmidu, dva triumfy stajne Autoopravovňa Strnisko a trénerov Petra Hlavenku a Zuzany Kubovičovej

Najúspešnejším jazdcom celého popoludnia sa stal jazdec stajne Autoopravovňa Strnisko džokej Zdenko Šmida, ktorý dokázal zvíťaziť v troch dostihoch a upevnil si tak svoju pozíciu lídra šampionátu jazdcov na rovine.

V jednotkovej Cene Mysa na 1000m dokázal po tuhom boji o krk zvíťaziť v sedle Robinsona Cruso zo stajne Autoopravovňa Strnisko. V týchto dostihoch na treťom mieste dobehol ďalší slovenský kôň Dodybud zo stajne Honor Racing a tabuľu stihol aj piaty  Double Piccolo zo stajne M&S Racing Team SK.

V listed Cene Pat's Music na 2000m vyhradenej pre kobyly sa presadila pod jeho vedením favoritka dňa Yucca rovnako zo stajne Autoopravovňa Strnisko, ktorá sa tak stala s dvomi víťazstvami najúspešnejšou stajňou popoludnia, podobne aj tréner Peter Hlavenka.

Tretí triumf pridal Zdenko Šmida v dvojkovom Memoriáli Jozefa Košťála v sedle reprezentanta stajne Vadual - Wuelta, vďaka čomu si druhý triumf popoludnia pripísala aj líderka šampionátu trénerov na rovine Zuzana Kubovičová.

O jej prvý víťazný zápis sa v Listed Zlatom pohári na 2600m postaral Martinom Srncom jazdený reprezentant stajne EMOP a dvojnásobný klasický víťaz Atack. Ďalšie dotované priečky v tomto dostihu obsadili zo slovenských koní aj tretí Innovator zo stajne OMS s džokejom Zdenkom Šmidom, štvrtý Prime Preacher zo stajne GBR Racing odjazdený džokejom Jánom Havlíkom a piaty Lambertus zo Stajne ALEX v sedle s Róbertom Šarom.

V listed Bratislavskej míli sa zo slovenských koní na štvrtom mieste umiestnil Indy Jones zo stajne M&S Racing Team SK v sedle s Jaroslavom Línkom. Doplnili tak paletu výborných výsledkov koní pripravovaných v Lakšárskej Novej Vsi trénerom Petrom Hlavenkom v centrále Autoopravovňa Strnisko a v privátnej centrále dvojice Jozef Chodúr a Jaroslav Línek v rovnakom stredisku, ktoré sa svojimi výsledkami posunulo na čelo najlepších dostihových stredísk na Slovensku bok po boku spolu s centrálou v Senici-Čáčove
 
Podrobné výsledky nájedete na stránkach Závodiska Bratislava

 

—————

Späť